Kost og Sundhed

På Botilbud Højsletten tilbyder vi alle beboer at få udarbejdet en sundhedsprofil, hvor der sættes fokus på aktivitetsniveau, BMI og taljemål. Ud fra disse betragtninger laves der en individuel kostplan, som det pædagogiske personale støtter beboeren i at følge.

Der er udarbejdet en sundheds – og motionspolitik, hvor vi har valgt at gå ud fra de 10 kostråd, som guide for det pædagogiske personale, for at sikre at beboerne får en sund og varieret kost dagligt.

et lille uddrag:

Kostrådene indebærer blandt andet på Botilbud Højsletten:

Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv:

Den kostfaglige sørger for at sammensætte en varieret aftenmåltidsplan, samt sørger for at der er et varieret tilbud til henholdsvis morgenmad, frokost samt mellemmåltider. Ligeledes tages der hensyn til beboernes ønsker og evner til at indtage forskellige retter. Retter som supper er f.eks. udgået at menuplan de sidste par år.

Det pædagogiske personale støtter beboerne i at tage det sunde valg, i forhold til deres udarbejdede sundhedsprofil.         Det sunde valg er det nemme valg

Ligeledes støtter det pædagogiske personale beboerne til at spise den mængde mad som er bedst for dem.

Motion prøver Højsletten at få så meget ind i beboernes dagligdag som muligt. Nogle går til SUKA aktiviteter (rytmik, dans, svømning), andre bruger vores motionscykel, sofacykel bruges meget hen over sommeren samt gåture tilbydes så ofte som muligt.

Spis frugt og mange grønsager:

Det tilstræbes at frugt og/eller grønsager indgår i alle måltider, således at beboerne får indtaget så vidt muligt 300 gram frugt 300 gram grønsager pr. dag.

1 glas juice tæller som 1 frugt(100 gram).

Vi tilstræber så mange grove grønsager som muligt og ”skjuler” det indimellem i maden.

Spis mere fisk:

Det tilrådes at der indtages 350 gram fisk/uge. (200 gram fed fisk, som laks, sild, makrel)

1 aftenmåltid/uge består altid af fisk.

Der opfordres til at 1 rugbrødsmad i madpakke/frokost altid er med fiskepålæg, således at beboeren indtager så meget fisk som muligt.

Vælg fuldkorn:

Spis min. 75 gram fuldkorn/dag. (2 dl havregryn + 1 skive fuldkornsrugbrød)

Vi tilbyder grød om morgenen eller yoghurt m. havregryn/müesli på.

Vi servere kun rugbrød/groft knækbrød i hverdagene og søndag er der som regel hvidt brød til morgenmad.

Al rugbrød er fuldkornsmærket samt nøgletalsmærket.

Vælg magert kød og kødpålæg:

Spis højst 500 gram kød fra okse, svin, kalv eller lam med maks. 10 % fedt om ugen.

Den kostfaglige sørger for at de råvarer der indkøbes overholder dette, så vidt som muligt.

Det tilrådes at kun have 1 skive kødpålæg på ½ stk. rugbrød, dog anbefaler vi 2 skiver kødpålæg på ½ stk. rugbrød til de ældre og ved ønske om vægttab.

Vi tilbyder fisk, æg, fjerkræ og grønsager som muligheder til madpakken.

Vælg magre mejeriprodukter:

 Vi har valgt at tilbyde beboerne minimælk, yoghurt 0.1% fedt samt oste m. 45 +.

Vi tilbyder 1 skive ost/dagligt.

Vi har smør og becel, hvor becel er bruges i dagligdagen og smør bruges til søndagens morgenbrød.

Fløde bruges indimellem som smagsfremmer og til småt spisende beboere.

Spis mindre mættet fedt:

Vi anvender raspolie, olivenolie, flydende becel, smørbar becel i hverdagen.

Vi opfordrer til at spare på fedtstof under pålæg samt kun bruge smør på morgenbrød om søndagen.

Spis mad med mindre salt:

Vi tilstræber at anvende kødpålæg med mindre saltindhold. Ligeledes i den daglige madproduktion spares der på saltet.

Smag på maden – før du salter.

spar på sukker:

Vi opfordrer og støtter beboerne i at begrænse deres indtag af sukker, så som slik, kager, sodavand, saft, is og kager.

Vi opfordrer til at drikke sukkerfrie drikke samt maks. ½ liter om ugen.

I Højslettens kosttilbud indgår der dessert hver lørdag, samt sodavand/chokolade ved højtider

Drik vand:

 Vi opfordrer beboerne til at drikke vand til alle måltider.

 

Kostrådene er altid vejledende og evalueres løbende både i gruppen og individuelt.